Количината на месо што ја јадат Шпанците донесе поделени ставови во шпанската владина коалиција. Членовите на кабинетот на премиерот Педро Санчез дебатираат дали да ги обесхрабрат луѓето во Шпанија да ги јадат досегашните количини шунка, говедско и други форми на животински протеини. Поддржувачите се залагаат за пораки за здравствени и еколошки придобивки од растителните диети, јавува АП.
Внатрешната дебата се развива до тој степен што премиерот, додека беше во официјална посета на Литванија, ја искажа неговата недвосмислена позиција за месото.
„За мене, ако ми дадеш редок бифтек, бифтек без коска… тоа е непобедливо“, рече Санчез.
Од доаѓањето на власт на почетокот на 2020 година, социјалистичките левичари на Санчез и министрите кои го претставуваат помладиот партнер на коалицијата, крајно левичарската Обединети можеме, меѓу другото, се судрија и околу прашања за трансродовите лица, цените на киријата, зголемувањето на даноците и социјалното придобивки за најранливите Шпанци.
Оваа недела, месото се приклучи во областите каде има несогласувања.
На видеото објавено во средата на социјалните мрежи, министерот за потрошувачка Алберто Гарзон, водач на Обединети можеме, ги повика луѓето да размислат – да ставаат помалку месо на нивните чинии.
„Загрижен сум за здравјето на нашите граѓани и здравјето на нашата планета“, рече Гарзон.
Министерот ги цитираше податоците на Организацијата за храна и земјоделство на ООН кои ја покажаа Шпанија како најголем потрошувач на месо во Европската унија: 98 килограми по лице годишно во споредба со просекот на ЕУ од 76 килограми.
Гарсон рече дека 70 милиони крави, свињи, овци, кокошки и други животински фарми се колат за храна секоја година во Шпанија, земја со 47 милиони жители, и дека производството на говедско месо, особено, бара непропорционално количество вода и ослободува стакленички гасови одговорни за глобалното затоплување.
„Ова не значи дека не можеме да имаме семејна скара еднаш во некое време“, додаде тој. „Треба само да го сториме тоа со малку поголема воздржаност и да ги надоместиме деновите кога јадеме месо следејќи ги со јадење повеќе салата, ориз, мешунки и зеленчук“.
Министерот за земјоделство Луис Планас, негов колега и член на Кабинетот, ја нарече кампањата на Гарсон „несреќна“ и „неправедна“ за индустријата што произведува една петтина од извозот на Шпанија, бизнис вреден 10 милијарди евра (11,8 милијарди долари).
„Одгледувачите на добиток не го заслужуваат ова“, рече Планас за време на интервјуто со радиото „Кадена СЕР“. „Индустријата е подложена на нефер критика и заслужува почит за чесната работа што ја работи за сите нас во храната и во економијата“.
Платформата што ги претставува шесте главни здруженија на индустрии објави отворено писмо во кое кампањата на Министерството за потрошувачка ја нарекува „клеветна“ и тврди дека Гарзон има паушална статистика против економскиот сектор во кој работат 2,5 милиони луѓе.
Анафриќ, една од организациите, го обвини министерот за „криминализација“ на индустријата што „се прилагоди и на европските и на глобалните еколошки стандарди“. И УПА, синдикат на мали земјоделци и одгледувачи на добиток, истакна дека е навреден.
„Јадеме добро во Шпанија. Нашата медитеранска диета не’ постави како трета земја во светот според долговечноста“, рече Роман Сантала, портпарол на синдикатот.