Бројот на гладни продолжува да расте трета година по ред

Извештајот на пет специјализирани агенции на ОН покажува дека светот уназадил за 15 години, споредено со нивоата на неухранетост од 2008 и 2009 година. Околу 733 милиони луѓе се соочуваат со глад во 2023 година, што е еднакво на еден од единаесет луѓе на глобално ниво и еден од пет луѓе во Африка. Ова го покажува најновиот извештај за состојбата на безбедноста на храната и исхраната во светот (СОФИ), објавен од пет специјализирани агенции на Обединетите Нации, пренесува Ал Џазира Балканс.

Годишниот извештај, кој беше објавен на министерскиот состанок на Работната група Г20 на Глобалната алијанса против глад и сиромаштија во Бразил, предупредува дека светот значително заостанува во постигнувањето на целта за одржлив развој 2, да има нула глад до 2030 година.

И покрај извесниот напредок во одредени области како што се застојот во раст и доењето, алармантен број луѓе сè уште се соочуваат со несигурност за храна и неухранетост бидејќи глобалните нивоа на глад се зголемуваат три последователни години, при што меѓу 713 и 757 милиони луѓе се неухранети во 2023 година – приближно 152 милиони повеќе отколку во 2019 година кога ќе се зема предвид средниот опсег (733 милиони).

Регионалните трендови значително се разликуваат: процентот на населението што се соочува со глад продолжува да расте во Африка (20,4 проценти), останува стабилен во Азија (8,1 проценти), иако сè уште претставува значаен предизвик бидејќи регионот опфаќа повеќе од половина од оние кои се соочуваат со глад на глобално ниво и покажува напредок во Латинска Америка (6,2 проценти).

Од 2022 до 2023 година, гладот ​​се зголеми во Западна Азија, Карибите и повеќето африкански подрегиони.

Ако продолжат сегашните трендови, околу 582 милиони луѓе ќе бидат хронично неухранети во 2030 година, од кои половина во Африка, предупредуваат Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации, Меѓународниот фонд за развој на земјоделството , Организацијата за правата на децата на ОН, Светската програма за храна на ОН и Светската здравствена организација.