Моментално, во споредба со 2015 година, дополнителни 745 милиони луѓе се умерено до тешко гладни, а светот е далеку од зацртаниот правец во напорите да ја исполни амбициозната цел на Обединетите нации (ОН) за ставање крај на гладот до 2030 година, соопшти ОН.
На половина од крајниот рок за постигнување на Агендата за одржлив развој 2030 година, светот се соочува со мало или никакво подобрување во повеќето цели поврзани со храната и земјоделството, се вели во извештајот на Организацијата за храна и земјоделство (ФАО), објавен пред самитот на ОН за одржлив развој, кој ќе се одржи следната недела во Њујорк.
„Долготрајните последици од пандемијата на коронавирусот, заедно со другите кризи како што се климатските промени и вооружените конфликти, имаат широко распространети последици. Напредокот постигнат во изминатите две децении стагнира, а во некои случаи и се преобрати“, се наведува во извештајот на ОН.
Глобалната несигурност на храна се зголеми во 2020 година бидејќи пандемијата ги наруши пазарите на храна и ја зголеми невработеноста, но гладот не се врати на нивоата пред пандемијата.
Речиси 30 отсто од светското население – 2.4 милијарди луѓе, биле умерено или значително гладни во 2022 година, што е повеќе од 1.75 милијарди во 2015 година, се додава во извештајот.
Неухранетоста е најтешка на глобалниот југ, а гладта најмногу расте во субсахарска Африка.
Светот, исто така, не постигна напредок кон својата цел за преполовување на отпадот од храна, кој остана на 13 проценти од 2016 година. Во извештајот се наведува дека земјите треба да развијат политики за намалување на загубата на храна.